10% van de vrouwen rookt tijdens de zwangerschap

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]T[/fusion_dropcap]ijdens de zwangerschap heeft 9% van de moeders met een kind van nul tot vier jaar gerookt. Dit zijn vaak jonge moeders van 18 tot 24 jaar, moeders met een lage of middelbare opleiding en moeders die geen partner hebben. Ook geeft 5% toe weleens alcohol te hebben gedronken terwijl ze wisten dat ze in verwachting waren. Toch waren dit in de meeste gevallen maar een paar slokken.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_fontawesome icon=”fa-quote-left” circle=”yes” size=”large” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” rotate=”” spin=”no” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”center” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Drugsgebruik komt daarentegen met 0,1% nauwelijks voor tijdens een zwangerschap, blijkt uit de Monitor Zwangerschap en Middelengebruik van het Trimbos-instituut.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Zwanger zijn en roken

17% van de moeders zei in de vier weken voorafgaand aan de zwangerschap te roken. Tijdens de zwangerschap was dat 9%. Deze moeders hadden op een moment in de zwangerschap gerookt. 5% van de moeders rookte gedurende de hele zwangerschap en 4% tijdens één of twee trimesters.

Na de zwangerschap neemt het percentage toe. 13% van de moeders had gerookt in de vier weken voor het onderzoek. De helft van de moeders die succesvol waren gestopt met roken tijdens de zwangerschap, zijn erna toch weer begonnen met roken.

Nauwelijks hulpmiddelen of stopmethoden

88% van de moeders die de maand voor de zwangerschap nog rookten, probeerden direct of snel te stoppen met roken. 80% van die moeders hielden dit ook tot het eind van de zwangerschap vol. Opmerkelijk is dat maar 11% van de vrouwen een hulpmiddel of stopmethode heeft gebruikt bij de poging om te stoppen met roken. Het biedt wel meer aanknopingspunten voor preventie. Ondersteuning bij het stoppen met roken vergroot de kans op succesvol kunnen stoppen.

Partners blijven roken

Van de partners van de zwangere vrouwen die roken past 57% zich niet aan de zwangerschap van hun partner aan. 32% van de partners gaat minder roken, slechts 7% stopt. Na afloop van de zwangerschap blijft 64% roken, 27% rookt minder en 5% stopt.

Beperkt alcoholgebruik

In de maand voorafgaand aan de zwangerschap zegt 43% alcohol te hebben gedronken. Als ze al dronken, dronken ze minder dan twee glazen. 5% van de moeders heeft alcohol gedronken terwijl ze wisten dat ze in verwachting waren, en in 87% van die gevallen waren het maar een paar slokjes. Er werd vaker alcohol genuttigd door hoger opgeleide moeders dan moeders met een laag of middelbaar opleidingsniveau.

Het is van belang dat het middelengebruik tijdens, maar ook na de zwangerschap wordt teruggedrongen. Dit is noodzakelijk voor een goed verloop van de zwangerschap en het gezond opgroeien van een kind. Dit jaar worden er door de Taskforce Rookvrije Start verschillende landelijke activiteiten georganiseerd om ouders te stimuleren om te stoppen met roken. Ook worden er maatregelen getroffen om het alcoholgebruik terug te dringen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.