PGO wordt kern van digitalisering gezondheidszorg

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Vanaf 1 juli heeft de patiënt wettelijk het recht zelf zijn medische dossiers te beheren. Elke zorgverlener moet die dan digitaal aanleveren. Volgens Jan van der Beek, directeur van Zorg- ICT en PGO-leverancier CarePoint, wordt dat een belangrijk markeerpunt op het pad naar verdere digitalisering, die hij essentieel acht voor het op peil houden van onze uitstekende gezondheidszorg.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Waarom is digitalisering zo belangrijk?

“Via e-health, digitale gegevensuitwisseling die veel fysieke consulten en handelingen zal vervangen, blijft het mogelijk om de kosten van de gezondheidszorg te beheersen en het solidariteitsprincipe daarin te handhaven. Ook is het digitaal beter mogelijk om te voldoen aan de eisen van de steeds assertievere zorgconsument, die zelf de regie over zijn gezondheid wil voeren. Hij of zij wil niet langer slaafs een arts volgen, maar actief meebeslissen over de behandeling.”

Hoe krijgt dit gestalte?

“Essentieel zijn de PGO’s, waarmee de patiënt via zijn telefoon, tablet of PC zijn dossiers kan ontvangen en digitaal kan communiceren met al zijn verschillende zorgverleners. Eigen meetgegevens, o.a. door steeds geavanceerdere sensoren, kan hij via de app terugsturen. Zorgverleners kunnen zich zo een vollediger beeld vormen van de klachten en die gerichter behandelen. Het sociale, maar ook het financiële rendement blijken in de praktijk bijzonder groot, omdat productiviteit en efficiency toenemen. Het behandelplan voor een patiënt kan door alle zorgverleners worden ingezien. Vooral voor chronisch zieken, met vaak een groot aantal verschillende hulpverleners, is dit een zegen, omdat het veel dubbele onderzoeken en overbodige consulten voorkomt. Het ministerie van VWS stimuleert deze ontwikkeling met flinke investeringen.”

Wat zijn de specifieke kwaliteiten waaraan een PGO moet voldoen?

“Steeds meer patiënten zullen PGO’s straks als kern van hun contact met de gezondheidszorg gaan gebruiken. De beste PGO’s hebben de meeste functionaliteiten en zijn geschikt voor zoveel mogelijk zorgverleners en ziektebeelden. Zij voegen alle informatie van en naar de patiënt samen, en brengen die op een goed leesbare en ook beluisterbare manier.

CarePoint brengt het van oorsprong Britse PKB op de Nederlandse markt. PKB staat voor Patients Know Best. Met ruim acht miljoen aansluitingen is dit de eerste en grootste PGO in Europa. Ontwikkeld door een arts die zelf ook patiënt is, en uit eigen ervaring vindt dat de patiënt het beste kan beoordelen en beslissen wat er moet gebeuren, op basis van het advies van zijn zorgverlener. PKB heeft een zeer rijke functionaliteit. De gegevens worden zo toegankelijk mogelijk voor elke patiënt gepresenteerd, zodat niet alleen hoogopgeleiden ze kunnen volgen.”

Lees hier het artikel van Jan van der Beek over de opschaling van

IC bedden: www.carepoint.nl/mayo-clinic-ontwikkeld

[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.