Contactlenzen, geen kwestie van zelf doen

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

De European Council of Optometry and Optics (ECOO) komt twee keer per jaar bij elkaar om pan-Europees ervaringen te delen. En wat blijkt? Nederland heeft een uitzonderingspositie in Europa als het gaat om de optiekbranche. Waar dit vak elders in Europa is gehouden aan strikte regels, is het in Nederland losgelaten door de overheid. Voor de optiekbranche bestaat er in Nederland geen wet- of regelgeving. Een situatie die gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen als het gaat om contactlenzen, zo blijkt in de praktijk.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

“Contactlenzen zijn overal vrij verkrijgbaar, van drogist tot warenhuis. Het aantal online aanbieders is eindeloos. Die verkrijgbaarheid is makkelijk voor de consument, maar het werkt tegelijkertijd ook een onderschatting van het gebruik in de hand. Mensen krijgen het idee: ‘Dat kan ik zelf ook wel, een lens is een lens.’ Maar helaas is dat niet zo, ieder oog is anders en ieder mens is anders. Er bestaat geen one-size-fits-all als het om lenzen gaat, want er zijn talloze soorten lenzen en evenzoveel soorten ogen. Om te kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze is er door de contactlensspecialisten enorm geïnvesteerd. Nergens ter wereld is het aantal corneatopografen zo hoog als in Nederland. Een onmisbaar instrument, waarmee de bolling van het hoornvlies (het voorste deel van het oog) nauwkeurig in beeld wordt gebracht, zodat contactlenzen op een zorgvuldige en verantwoorde manier kunnen worden aangemeten.” Aan het woord is Wilfred de Jong, Vicevoorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten (ANVC).

Topprestaties

Ongemerkt vragen we de hele dag een topprestatie van onze ogen. Toch gaan we er redelijk slordig om. Telefoons en beeldschermen vragen steeds meer van onze tijd en van onze ogen, zonder dat we onze ogen de nodige rust en ontspanning gunnen. Zo’n 95% van de mensen moet vroeger of later aan een bril of lenzen. Dat is grotendeels het gevolg van een natuurlijke achteruitgang naarmate we ouder worden. Echter, in toenemende mate wordt bij jonge kinderen  inmiddels ook een gestage achteruitgang van de ogen geconstateerd. Myopie (bijziendheid) is aan een verontrustende opmars bezig bij jongeren. In Azië is inmiddels 90- 95 % van jongeren onder de 20 jaar bijziend, vooral in de grote steden. Waarschijnlijk het gevolg van lifestyle en een te intensief gebruik van beeldschermen. In Nederland lopen er verschillende onderzoeken naar dit fenomeen die vergelijkbare resultaten laten zien.

Zelf dokteren?

Zelf dokteren met lenzen is verleidelijk. Er is altijd wel iemand in de buurt die nog een goede tip heeft. En daar gaat het fout, want ieder oog is uniek (en enorm kwetsbaar). Stel je hebt min 5 en doet een willekeurige contactlens in van min 5, dan ben je klaar, denk je. Maar weet je dan ook of die lens goed op je oog past? Zo niet, dan kan de lens comfortklachten veroorzaken en een verhoogde kans op een ontsteking aan het oog. Of erger: kleine beschadigingen aan het hoornvlies, omdat de lens te strak op het oog zit. “Het kunnen herkennen van dit soort problemen is cruciaal. Wanneer moet ik iemand helpen met droge ogen? Wanneer stuur ik iemand door naar de oogarts? Dergelijke vragen kunnen constateren en beoordelen behoort ook tot de kwaliteiten van de ANVC-specialist. Wij hebben bovendien korte lijntjes met oogzorgverleners, oogartsen, optometristen en orthoptisten”, aldus De Jong. “We werken aan een gezamenlijk belang: gezonde ogen.”

De juiste keuze

De keuze van de juiste  contactlens  wordt grotendeels bepaald aan de hand van de specifieke eigenschappen van die lens. Die moeten aansluiten op de mogelijkheden en wensen van de drager (M/V). Hoe is de vorm van je oog?  Ben je sportief? Heb je fysiek werk? Wil je in de zomer makkelijk kunnen wisselen van zonnebril? Of wil je liever geen bril? Werk je in een airco-omgeving met droge lucht? Wil je multifocaal, zodat je net zo makkelijk kan lezen als ver kan kijken? Of heel actueel: beslaat je bril bij het opzetten van een mondmasker? Voor alle omstandigheden is er een perfecte contactlens en de ANVC-contactlensspecialist weet welke. Zij hebben alle specialistische kennis in huis, dankzij een tweejarige aanvullende post MBO-opleiding, als aanvulling op een afgeronde opticienopleiding. Scholing en bijscholing staan bovendien vrijwel altijd op de agenda van de ANVC-specialist om op topniveau mee te kunnen.  Een -must- in een industrie die constant in beweging is en innoveert. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe biocompatible materialen en de voortschrijdende inzichten rond nachtlenzen. “Lenzen adviseren en aanmeten kan alleen met de juiste en up-to-date kennis van zaken en dat is waar de ANVC- contactlensspecialisten garant voor staan”, besluit De Jong.

Meer informatie vindt u op www.anvc.nl

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”3233|medium” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”www.anvc.nl” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/12/pexels-nataliya-vaitkevich-5843363-300×200.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.