De onzekerheid die heerst over de pensioenen in Nederland is versterkt door de coronacrisis. Goede communicatie werkt geruststellend. “Het gaat om de resultaten op de lange termijn”, zegt Folkert Pama, directeur pensioenen bij a.s.r.

De coronacrisis zorgt nu voor een daling in het pensioenvermogen, maar in 2019 is door de sterk gestegen aandelenkoersen juist veel extra rendement gegenereerd. Bovendien werkt a.s.r. met lifecycles: hoe hoger de leeftijd, hoe veiliger de beleggingscategorieën. De resultaten zijn ook afhankelijk van de pensioenregeling. Bij bedrijven die een regeling met vaste premie-inleg hebben afgesloten, weten de werknemers qua onzekerheid waar ze aan toe zijn. Bij bedrijven waar een vaste pensioenuitkering is beloofd, is meer onrust. Die kunnen hun belofte misschien niet waarmaken. Dat is meer door de lage rente dan door de gedaalde aandelenkoersen. Corona zal het pensioenstelsel nog meer op scherp zetten.

Een crisis legt vaak problemen bloot. We zien nu dat er eigenlijk niet meer kan worden gehamerd op keiharde pensioenaanspraken. Dat hoeft niet erg te zijn, als het maar goed wordt gecommuniceerd. Men zou zijn pensioen meer moeten kunnen afstemmen op zijn persoonlijke situatie en financiële planning in het algemeen. Iemand kan er dan voor kiezen om wat meer risico te lopen, of juist niet, of extra in te leggen. Werknemers kunnen er niet zomaar meer vanuit gaan dat hun pensioenuitkering straks toereikend zal zijn.

Met de ‘pensioenverkenner’ biedt a.s.r. haar klanten nu een goed inzicht in hun pensioen, en de mogelijkheid om online extra in te leggen. a.s.r. breidt dit voortdurend uit, zodat klanten straks hun hele financiële planning online kunnen regelen. De technologische ontwikkelingen maken het steeds toegankelijker en gemakkelijker.

www.asr.nl