GeestKracht pakt de problemen van psychisch kwetsbare jongeren aan

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Volgens het Trimbos instituut (QuickScan juli 2019) heeft 23 procent van de Nederlandse jongvolwassenen te maken met een of meer psychische aandoeningen. Dit kan tot grote problemen leiden. Deze 840.000 mensen lopen bijvoorbeeld vast in het onderwijs, vinden moeilijk een passende baan, of ontwikkelen een angststoornis, depressie of burn-out. Veel van hen durven niet open te zijn over hun moeilijkheden, want de omgeving en de samenleving hebben vaak weinig begrip. Ook professionele hulpverlening reageert niet altijd adequaat.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

JONGVOLWASSENEN BEPALEN DE PROJECTEN ZELF

Het programma ‘GeestKracht’ is opgezet om deze jongvolwassenen te helpen en te leren hun weg in de samenleving te vinden, en om omgekeerd de maatschappij beter bij hen te laten aansluiten en hun sociaal en economisch potentieel wél te blijven benutten. GeestKracht wordt geleid en gefinancierd door vermogensfonds FNO, dat zich inzet voor mensen in een kwetsbare situatie. Programmaleider Bert Kuipers is een half jaar bezig geweest met inventariseren en voorbereiden, en op 1 maart is het programma gestart. De eerste projecten lopen al; projecten die oplossingen bieden voor concrete knelpunten of die innovatieve ideeën uitwerken. Kuipers gelooft sterk in participatie van jongvolwassenen in het programma. “Zonder de jongeren zelf lukt het niet. We hebben een panel ingericht van ervaringsdeskundigen, een diverse groep jongvolwassenen die in staat zijn verder te kijken dan alleen hun eigen problemen, en gemotiveerd zijn om vanuit hun eigen ervaringen constructief mee te denken over structurele oplossingen. Deze jongeren bepalen in belangrijke mate wat we willen bereiken en hoe we dat willen doen. Ze beoordelen ook of de projecten die al lopen nog relevant genoeg zijn.”

PREVENTIE EN PARTICIPATIE

GeestKracht wil zoveel mogelijk resultaat boeken voor een zo lang mogelijke termijn. Daarom loopt het programma vijf jaar en is het de bedoeling dat de gefinancierde projecten daarna zelfstandig verder gaan en door de overheid of zorgverzekeraars worden gefinancierd. Kuipers: “We willen resultaten bereiken op het gebied van preventie. Ook willen we de gevolgen van de psychische problemen beperken, en vooral de volwaardige en blijvende maatschappelijke participatie van jongvolwassenen bevorderen. Hoe zet je jongvolwassenen in hun kracht? Hoe zorg je dat ze niet op hun falen worden aangesproken, maar op wat ze wél kunnen? Of concreter: hoe krijg je ze weer uit hun isolement, op school of aan het werk?”

NIET BUITEN DE MAATSCHAPPELIJKE BOOT VALLEN

De maatschappij wordt steeds veeleisender, en jongvolwassenen met psychische kwetsbaarheden vallen gemakkelijk buiten de boot. Vooral jongeren met een praktische opleiding (mbo of lager) en jongeren met een migrantenachtergrond zijn kwetsbaar. Zij weten de weg naar hulp vaak moeilijker te vinden. In de migrantengroep kan het hebben van psychische problemen zelf al een taboe zijn. Kuipers: “We hebben er daarom voor gekozen om extra focus te leggen op deze groepen. GeestKracht steunt een project alleen als de initiatiefnemers laten zien dat ze er naast de FNO-steun ook eigen menskracht en geld in willen steken.” De eerste projecten richten zich op urgente problemen van de jongvolwassenen zelf, zoals verslaving, werkloosheid, het bespreekbaar maken van psychische klachten in de klas, en dakloosheid. Projecten gericht op het bestrijden van maatschappelijke stigma’s en taboes, komen later.

GAMEVERSLAVING VERHEVIGD IN DE CORONATIJD

Een voorbeeld van een urgent probleem is gameverslaving. Die is tijdens de coronacrisis, toen jongeren verplicht thuis zaten, veel heftiger geworden. Wat kwetsbare jongeren in de echte wereld tekortkomen, vinden ze in een game: verleiding en bevestiging. Sommige games zijn extreem verslavend. Michiel Smit is duovoorzitter van het panel van ervaringsdeskundigen van GeestKracht, en ex-gameverslaafde. Michiel zat jarenlang 40 uur per week aan het beeldscherm gekluisterd: “In tegenstelling tot de problemen in het echte leven, zijn de uitdagingen in een game overzichtelijk en oplosbaar, en je krijgt altijd onmiddellijk feedback. In games werd ik steeds beter terwijl ik in het echte leven steeds slechter presteerde. Het slechter presteren in de werkelijkheid frustreerde enorm en die pijn verdoofde ik dan weer met games die een soort infuus van eigenwaarde werden. Ik was veel te jong om de ingewikkelde negatieve spiraal te begrijpen.” Net als voor alcohol- en drugsverslaving geldt, is het afkicken van gamen een zwaar proces. Het is Michiel gelukt, hij heeft er zelfs een boek over geschreven: ‘Gameboy’.

BOUWDEPOT EN LABYRINT YOUNG

Zomaar twee voorbeelden uit de verscheidenheid van aandachtsgebieden en projecten van GeestKracht: Het Bouwdepot is een lopend project van GeestKracht, samen met andere partijen. Het is succesvol en krijgt veel aandacht. Het gaat om de grote en groeiende groep zwerfjongeren in Nederland, die niet thuis kunnen wonen en geen geld hebben voor de huur van een kamer. Het project financiert een aantal van deze jongeren gedurende een jaar met een basisinkomen, zodat ze hun leven op orde kunnen brengen. Ook werkt GeestKracht samen met Labyrint Young, een enthousiaste organisatie die zich richt op kinderen van ouders met psychische problemen of verslaving. Die lopen namelijk een groter risico om als jongvolwassene zelf ook psychisch kwetsbaar te worden.

Kijk voor meer informatie over het programma en het aanvragen van subsidie op de website:

www.fnozorgvoorkansen.nl/GeestKracht

[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.