Kleinschalige ouderenzorg geeft ruimte voor aandacht

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Goede ouderenzorg onderscheidt zich door kleinschaligheid, persoonlijke aandacht en een passende omgeving. De woonsituatie moet zijn gericht op bewoners die zo prettig mogelijk de laatste fase van hun leven willen doorbrengen. “Het komt er niet op aan hoe oud wij zijn maar hoe wij oud zijn”, is al 23 jaar ons motto”, zegt Karien Sanders, directeur van particulier verzorgingshuis Fleurâge Residences in Bloemendaal.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Wat verstaat u onder een passende omgeving?

“Het is belangrijk dat bewoners een eigen ruimte hebben waarin ze zich thuis voelen en die ze met hun vertrouwde spullen kunnen inrichten. Ook de leefruimte in en rondom de woning is een belangrijk onderdeel van de omgeving. Bij Fleurâge hebben we een ruime tuin, wandelpaden, bloemenborders en een pluktuin die zorgen voor rust en inspiratie. Een aantal bewoners vindt het heerlijk om zelf nog iets te kunnen doen in de tuin. Het verzorgingshuis ligt dichtbij de winkelstraat. De bewoners zijn vrij om naar buiten te gaan, en voelen zich nog actief lid van de samenleving. Binnen heerst een prettige huiselijke sfeer. Bezoek is altijd welkom en in de ‘Salon des Amis’ kan uitgebreid getafeld worden met een goed glas wijn als men wil.”

Wat zijn belangrijke voordelen van kleinschaligheid?

“Er is bij kleinschaligheid meer ruimte voor persoonlijke aandacht naar de bewoners. Dat begint al met huisbezoeken in hun oorspronkelijke omgeving, om ze te leren kennen voordat ze naar Fleurâge Residences komen. Het is belangrijk dat bewoners het leven dat ze gewend waren zo goed mogelijk kunnen voortzetten. Dat ze hun individualiteit kunnen behouden en hun dagen bevredigend en zinvol kunnen doorbrengen. Dat heeft ook invloed op de activiteiten die we aanbieden, die meer op maat zijn gemaakt en daardoor een grote variatie kennen. Doordat de bewoners hier een eigen appartement hebben kunnen ze zich bovendien terugtrekken. Ze kunnen zelf bepalen hoe ze hun dag indelen en met wie, en zijn baas in eigen huis. Die keuzevrijheid is erg belangrijk. “

Hoe sluit de zorg hierbij aan?

“De zorg kan ook gerichter op de individuele bewoners worden afgestemd. We kennen alle bewoners, hun wensen, voorkeuren, gewoonten, normen en waarden en kunnen hierop inspelen. Er is veel aandacht voor preventie, positieve zorg waarbij het gevoel van welbevinden van de bewoner voorop staat. Alle medewerkers van Fleurâge werken in vast loondienstverband, er zijn geen vreemde gezichten voor de bewoners. Voor de bewoners voelt dat vertrouwd. Het is ook een geruststellende gedachte dat ze niet weg hoeven als ze meer zorg nodig hebben. Hier zijn alle voorzieningen aanwezig om ze in alle omstandigheden te blijven verzorgen. Ook als er bijvoorbeeld alzheimerklachten ontstaan.”

Hoe gaat Fleurâge om met bewoners met dementie?

“Bewoners met dementie hebben bij ons veel bewegingsvrijheid, er hoeven geen deuren op slot. Ze zijn traceerbaar en indien nodig kunnen ze worden opgehaald. Dat bewegingsvrijheid en het gevoel baas over je eigen leven te blijven in een grote behoefte voorziet is te merken aan de geringe hoeveelheid antipsychotica die nodig is; bewoners zijn minder snel onrustig of geagiteerd. Bovendien komt het de sfeer in het huis ten goede, waar natuurlijk verschillende mensen met elkaar wonen en omgaan. Er heerst een tolerante sfeer en saamhorigheid, ook tussen dementerende en niet-dementerende ouderen.”

Hoe ervaren zorgverleners een kleinschalige omgeving?

“Zorgverleners vinden het bevredigend om veel persoonlijke aandacht te kunnen geven. Daar is ook tijd en ruimte voor. Zo houden ze meer contact met de bewoners, ook als die wat meer gedesoriënteerd raken. Dit is een sterke drijfveer, zeker in situaties waarin de zorg vaak complex is en zowel geriatrisch als psychisch en somatisch kan zijn. De motivatie blijkt nu ook uit de zorgzame manier waarop het personeel met de coronaproblemen omgaat.”

Hoe gaat Fleurâge om met de coronaproblemen?

“Ook bij Fleurâge geeft corona natuurlijk grote moeilijkheden. Veel groepsactiviteiten zijn niet meer mogelijk, of alleen met een beperkt aantal mensen. Gelukkig kunnen de bewoners de ruime tuin gebruiken, heerlijk wandelen of de pluktuin in. Activiteiten buiten het terrein vinden nu virtueel plaats, zoals streaming concerten en museumbezoek. Er kan uiteindelijk toch nog veel. Zo hebben we ook hometrainers waarop men virtuele fietstochten kan maken. Dat stimuleert de fantasie en uiteraard de lichaamsbeweging. Voor communicatie met de familie gebruiken we middelen als Skype en Facetime en we hebben een ontmoetingshuisje waar een familielid of dierbare relatie van een bewoner samen met die bewoner een contact moment kan hebben, in real life. Ze kunnen bijpraten en elkaar zien en horen, weliswaar met een plexiglaswand tussen hen in zodat 1,5 meter gewaarborgd blijft. We maken er met elkaar voorlopig het beste van.”

023 525 22 08

Fleurage Residence

[/fusion_text][fusion_gallery layout=”” picture_size=”” columns=”” column_spacing=”” gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.