MentaVitalis

Meer dan de helft van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door klachten zoals burn-out, depressie, angsten en extreme vermoeidheid. De drempel om hulp te zoeken bij psychische klachten is voor veel mensen nog altijd hoog. Preventieve coaching van MentaVitalis biedt, onafhankelijk van werkgever, huisarts en bedrijfsarts, een bewezen effectieve en kostenbesparende aanpak.    

MentaVitalis 

Bianca Kamphuis, directeur van MentaVitalis, vertelt over de 24/7 preventieve coaching die MentaVitalis biedt aan bedrijven in de advocatuur en gezondheidszorg en aan arbeidsongeschiktheidsverzekeraars Movir en Allianz. We bieden mensen de mogelijkheid om volledig anoniem begeleiding te krijgen. Wij kennen geen wachttijden: onze counselors zitten 7 dagen per week, 24 uur per dag klaar om cliënten te woord te staan en om te bespreken wat er nodig is. Dit geeft al direct verlichting en perspectief. Binnen drie dagen koppelen we iemand aan een passende coach in de buurt en binnen een week gaat het begeleidingstraject van start. Deze snelheid wordt volgens Bianca Kamphuis door haar cliënten als een verademing ervaren. Wanneer mensen de stap gezet hebben om contact op te nemen, dan moet er in onze visie direct iets gebeuren, en niet pas over een paar maanden.”  

Bewezen effectief 

De cliënt wordt zorgvuldig gekoppeld aan een van de 140 coaches en psychologen die verspreid over het hele land voor MentaVitalis werken. De aanpak van MentaVitalis is bewezen effectief. In het kort enkele sprekende cijfers. Bianca Kamphuis: “Van alle mensen die met ons contact opnemen maakt 85% gebruik van een uitgebreider coachingstraject. 93% van deze mensen werkt gewoon door tijdens de begeleiding en valt niet uit. De helft van alle cliënten gaf aan dat ze zonder de geboden coaching zeker zouden zijn ‘uitgevallen’.”   

Voor wie? 

Het profiel van de mensen die contact opnemen met MentaVitalis is helder. Het gaat om mensen die bewust voor een vak hebben gekozen zoals medisch specialisten, huisartsen, advocaten, notarissen, tandartsen en ondernemers. Zij hebben vaak veel energie, tijd en geld gestoken in de te volgen studie en carrière. Ze hebben veel passie voor hun vak en gaan in de regel langer door dan goed voor ze is, aldus Bianca Kamphuis. Daarnaast zijn ze door de aard van hun werk moeilijk vervangbaar. Voordat ze bij ons aankloppen hebben ze zelf al van alles geprobeerd maar zijn er niet uitgekomen. Ze nemen extra vakantiedagen op, melden zich vaker een dagje ziek, schrappen activiteiten of gaan juist nog harder werken. Maar daar ligt vaak niet de oplossing. De oplossing zit veeleer in het onderzoeken van je patronen en de (soms onrealistische) verwachtingen die je van je zelf hebt. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Ons advies is: Wacht niet tot je volkomen uit je slof schiet tegen collega’s of geen geduld meer kunt opbrengen voor je kinderen. Of tot je lichamelijke klachten krijgt. Neem de signalen van overbelasting serieus. Feit is dat je in een vroeg stadium aan een paar gesprekken vaak al genoeg hebt. Trek daarom tijdig aan de bel. 

Volledig anoniem  

De preventieve coaching van MentaVitalis is laagdrempelig en richt zich op vragen op het psychische vlak, zowel zakelijk als privé. Om je hiervoor aan te melden hoef je niet langs de afdeling HR of je leidinggevende. Feitelijk hoeft niemand te weten dat het even niet lekker loopt. MentaVitalis biedt volledig anoniem een professioneel klankbord op niveau 

Vergoeding 

Wanneer je werkgever een contract heeft met MentaVitalis of wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt bij Movir of Allianz heb je recht op 24/7 kosteloze telefonische coaching en jaarlijks 6 tot 8 uur face-to-face coaching via MentaVitalis. En voor alle duidelijkheid: er is geen enkele dossieropbouw, niet bij je werkgever en ook niet bij je verzekeraar,” benadrukt Bianca Kamphuis. “Bedrijven, zorginstellingen, ziekenhuizen en  verzekeraars bieden onze coaching aan omdat ze weten dat elke euro, die ze investeren om te voorkomen dat iemand arbeidsongeschikt raakt, zich ruimschoots terugverdient 

Tegelijkertijd  geldt voor MentaVitalis dat we heel veel voldoening halen uit het mentaal vitaal houden van werkend Nederland. Een korte periode met iemand ‘meelopen’ als het even niet lekker gaat en mensen weer in hun kracht zetten, is waar we het voor doen.  

Dat we al jaren gemiddeld een 8,7 krijgen voor onze dienstverlening maakt ons stil en trots. 

Nieuwe trend 

Tot slot kiezen steeds meer grote(re) bedrijven voor de coaching van MentaVitalis, niet alleen voor hun bestuurs– en kaderleden, leden van maatschappen en partners, maar voor alle medewerkers, aldus Bianca Kamphuis. Dit is een nieuwe trend die het toenemende belang van vitale, gezonde werknemers onderschrijft.” 

 MentaVitalis staat 24/7 voor je klaar via mail, telefoon (T 088 22 44 668) en chat op www.mentavitalis.nl