De ernstige vogelgriep van 2003 was aanleiding om op een verantwoorder manier kippen te gaan houden dan in de gewone scharrel en legbatterijen gebeurde. De overheid heeft toen in samenwerking met Wageningen en een groot aantal belanghebbenden een breed project opgezet om ‘het pluimveehouden van de toekomst’ vorm te geven. Een van de ideeën was een ronde boerderij waarin alle voordelen voor de kippen, de kippenboeren en de maatschappij konden worden verenigd. Vencomatic Group, de moedermaatschappij van Rondeel, realiseerde dit door de eerste in 2010 in Barneveld te bouwen. “Dit was het keerpunt in de sector naar duurzame landbouw en diervriendelijke huisvesting,” zegt Peter Koelewijn, general manager van Rondeel BV.

Wat zijn de kenmerken van de rondeelstal?
“Rondeel is een integraal duurzaam opgezette kippenstal. Letterlijk elk aspect van de huisvesting en eierproductie is zo energiezuinig, milieuvriendelijk en diervriendelijk mogelijk gemaakt. Diervriendelijkheid staat voorop: als de kip zich goed voelt, dan is dat het beste uitgangspunt voor een goede eierproductie. Rondeel bestaat nu tien jaar, realiseert productie onder de hoogste dierwelzijnsnormen (Beter Leven Keurmerk drie sterren) is rendabel en komt nog steeds boven alle wettelijke milieunormen uit, die intussen een stuk strenger zijn geworden: weinig fijnstof, CO2-uitstoot en ammoniak, en laag energiegebruik.(Milieulabel Ón the way to planet Proof’) Rondeel bewijst dat boeren een goede boterham kunnen verdienen door te investeren in integraal duurzame concepten. In een rondeelstal kan de kip buiten lopen, heeft schuilmogelijkheden en voelt zich rustig door de ronde vorm, waarin hij vrij naar buiten kan kijken en zich tegelijkertijd beschermd voelt.”

Hoe ver gaat de integrale duurzaamheid in uw concept?
“Wij geloven in radicale vernieuwing, zowel in pluimveebehandeling als in voer als ook zelfs in onze verpakking. We proberen alles rigoureus zo duurzaam mogelijk te maken. Dat geldt dus ook voor de eierverpakkingen, die maken we van afval. We begonnen in 2010 met kokosafval, daarna zijn we overgestapt op verpakkingen van industrieel aardappelzetmeel. Sinds kort door innovatie gerealiseerd dat nu gebruik gemaakt wordt van non-food restmaterialen uit de aardappelindustrie. Dat is organisch materiaal dat biologisch afbreekbaar is en geen inbreuk doet op het voedselareaal. Het is feitelijk restmateriaal van patatfabrieken dat nergens anders meer voor dient. De eierdozen zijn recyclebaar en breken op elke composthoop probleemloos af. Betere verpakking is er op dit moment niet.

Het probleem met zulke extreme innovaties is wel dat het vaak moeilijk is om ze officieel gecertificeerd te krijgen, daarvoor wijken ze simpelweg te sterk af van de gangbare normen. De wetgever aarzelt nog, en hoewel we het materiaal gewoon gebruiken frustreert ons de erkenning daarvan natuurlijk wel. De oplossing voor veel problemen is volgens ons goed rentmeesterschap, ‘meer doen met minder’. Maak gebruik van de natuur om je heen en zorg dat je die niet aantast. De rondeeleieren smaken er alleen maar beter door!”