Grutto is een idealistisch opgezet platform dat leveranciers van natuurlijk vlees met consumenten in contact brengt. “Bij Grutto koopt men traceerbaar vlees van dieren die een goed en gezond leven hebben gehad, bij boeren die hun vee koesteren”, zegt CEO Berend te Voortwis.

WAAROM HEEFT U GRUTTO OPGERICHT?
Grutto is onze reactie op de gangbare praktijk, waar de illusie heerst dat vlees goedkoop moet zijn. Er is een manier van produceren ontstaan die te ver van de natuur is geraakt, zodat boeren emotioneel en financieel onder druk zijn komen te staan. Dieren worden opgehokt en tot steeds meer vlees- en melkproductie gedwongen. Ze krijgen bovendien schadelijke voeding en het hele ecosysteem raakt ontwricht. Grutto werkt daarentegen volgens natuurinclusieve en regeneratieve principes. Boeren die daar mee bezig zijn bieden via ons platform een koe, een varken of een stel kippen aan, waarop geïnteresseerde consumenten kunnen intekenen. We bieden de boeren daarmee ook gelegenheid om te laten zien hoe het is om natuurlijk te werken, zonder nitraten en monoculturen. Het platform is de kortst denkbare productieketen: de enige schakels tussen boer en consument zijn de verwerking, die altijd in de buurt van de boerderij plaatsvindt, en de logistiek, waardoor de consument het vlees handig verpakt thuis ontvangt. We willen dat mensen gezond en voedzaam gevoed worden, en daar hoort een matige hoeveelheid goed vlees bij. Daar zitten essentiële aminozuren in die je lastig op een andere manier binnenkrijgt.”

HOE WERKT HET PLATFORM?
“Het platform is in eerste instantie transparant. De klant ziet precies van welk dier hij of zij vlees koopt, en hoeveel er al van is besteld. Pas als het hele dier is verkocht wordt het geslacht. Elk dier wordt opgedeeld in een aantal vleespakketten die goed in een lade van de vriezer passen. Zo’n pakket kun je dus bestellen. Elk pakket is weer verdeeld in maaltijdporties. Ons motto is: ‘van kop tot staart’. Daarmee willen we consumenten bewust maken van de waarde van een dier. We eten alles op wat er vanaf komt. Dieren komen niet uit een fabriek, je ‘oogst’ ze uit de natuur. Als iemand rundvlees bij ons koopt krijgt hij niet alleen biefstuk, maar ook gehakt en worstjes. Dat voorkomt bovendien verspilling en opzichtig afgeprijsde kiloknallers van vlees dat niet zo goed verkoopt.”

WAAROM HETEN JULLIE GRUTTO?
“We zijn als startup begonnen met ‘Koop een koe.nl’. Toen kwamen er ook varkens, kippen, herten, kalkoenen en andere dieren bij. Dat werd een beetje onoverzichtelijk. De Grutto is een vogel die je alleen ziet als het weiland gezond is. Dat leek ons een geschikte naam.”

EXTRA
Met kerst biedt Grutto o.a. kalkoen aan. Uniek aan deze kalkoenen is dat zij hun hele leven buiten hebben kunnen lopen, dat gebeurt bijna nergens in Nederland. Het is een langzaam groeiend ras en heeft daardoor veel smaak. Liever iets anders met kerst? We hebben ook wildpakketten uit de Veluwe, overheerlijk Wagyu vlees of gevulde kippen. Scan de QR code voor meer informatie

www.grutto.com