Iedereen kent wel de persoonsalarmering waarmee senioren kunnen worden gevolgd die niet meer altijd zelfredzaam zijn. Een draagbaar waarschuwingssysteem vergroot hun bewegingsvrijheid en geeft een gevoel van rust bij de familie of de organisatie waar ze zijn ondergebracht. Dit is echter een beperkt beeld van persoonsalarmering, dat op een stigma berust. Volgens Wilko van der Meer, directeur van Persafe, dat een volledig nieuwe persoonsalarmerings-app heeft ontwikkeld, kan er kan veel meer met deze systemen: “Ze kunnen in een veel bredere behoefte voorzien.”

Wat is het stigma dan?

“Het idee dat jongere mensen en senioren die nog fit zijn zichzelf wel redden, omdat ze tegenwoordig altijd een mobiele telefoon bij zich hebben. Dat ze in noodsituaties dus altijd iemand kunnen bellen. Als je er over nadenkt blijkt dat idee helemaal niet waterdicht. Wie zegt er dat je je telefoon altijd kunt bedienen, dat iemand nog in staat is om helder na te denken, of dat er altijd wordt opgenomen? Er wordt weinig over nagedacht omdat noodsituaties gelukkig weinig voorkomen, maar het geeft toch een veilig gevoel als je er optimaal op bent voorbereid wanneer er wél iets gebeurt. Dat kan met de nieuwe persoonsalarmering gemakkelijk en ongemerkt.”

 

Wat zijn de eisen die je aan zo’n systeem kunt stellen?

“De app moet makkelijk te bedienen zijn, en door zoveel mogelijk mensen kunnen worden gebruikt, zowel senioren als de hele familie. Het moet ook betaalbaar zijn. Het gaat om zekerheid, dus het systeem moet altijd feilloos werken. Niet alleen technisch, het betekent ook dat een noodoproep altijd moet worden beantwoord. Als niemand reageert moet die oproep uiteindelijk naar een betrouwbare alarmcentrale worden doorgestuurd die altijd operationeel is. Verder moet het alarmbericht duidelijk zijn en alle essentiële informatie bevatten voor de ontvangers. Er mag geen verwarring ontstaan.”

Wat maakt Persafe onderscheidend?

“Persafe vloeit voort uit een oude Philips-dochter die het pagersysteem heeft uitgevonden. Er was daar de optimale ervaring aanwezig om een betrouwbare en gebruikersvriendelijke app te ontwikkelen. Behalve in betrouwbaarheid onderscheidt Persafe zich van bestaande oplossingen door een optionele, discrete en gemakkelijk te dragen alarmknop, wordt elke alarmoproep voorzien van een actuele gps-locatie en kun je ‘valdetectie’ inschakelen. Uniek is verder dat je als hulpverlener in de app kunt zien wie allemaal de alarmoproep heeft ontvangen, waar de andere hulpverleners zich bevinden en wie al heeft gemeld dat hij hulp gaat verlenen. Ook met de spreek/luisterverbinding is Persafe een nieuwe weg ingeslagen. Hierdoor is het mogelijk dat verschillende hulpverleners tegelijkertijd met de telefoon van de alarmgever worden verbonden. De privacy is optimaal geregeld en per gebruiker in te stellen. Verder is de prijs van Persafe opvallend.”

Lees hier verder over de mogelijkheden van PERSAFE.

Persafe