Nieuwe levenslust na prostaatkanker

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Sinds een paar jaar is november prostaatkankermaand, dan wordt er extra aandacht aan deze ziekte geschonken. Prostaatkanker komt veel voor bij mannen en boezemt ze angst in, daarom aarzelen ze soms om naar de dokter te gaan. In de veronderstelling dat een PSA-bepaling in het bloed uitsluitsel kan geven, vragen mannen ter geruststelling om zo’n test. Extra aandacht kan de angstdrempel wegnemen is het idee, en mannen alerter maken. “In vergelijking met vroeger zijn er al veel meer behandelingsmogelijkheden, en kan de levensenergie van patiënten na een behandeling weer op een veel hoger niveau worden gebracht”, zegt Bert-Jan de Boer, behandelend arts van Mannenkliniek de Boer in Bilthoven.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Wanneer komen mannen met prostaatklachten bij u terecht?
“Bij de mannenkliniek komen ze in eerste instantie met plasklachten, maar die hebben meestal niets met prostaatkanker te maken. Ik test bij iedere patiënt routineus de PSA-waarde in het bloed en stuur ze door als die te hoog is. Bij twijfel kan een door mij aangevraagd MRI-onderzoek uitsluitsel geven. Dan komt soms prostaatkanker aan het licht, ook bij mannen die nergens last van hebben. Zo komen ze in het medisch circuit terecht: niet leuk, maar ze zijn er tenminste vroeg bij. Zelf behandeling ik prostaatkanker niet.”

Kunt u nog iets doen na een kankerbehandeling?
“Dat hangt van de behandeling af. Als er sprake is van uitzaaiingen, dan worden die vaak met een zogenaamd ‘anti-hormoon’ bestreden. Omdat prostaatkanker afhankelijk is van testosteron, neemt dit hormoon het testosteron uit het bloed weg, waardoor de uitgezaaide gezwellen niet meer groeien. Hiermee kan het leven worden gered, maar het probleem is dat testosteron het ‘vitaliteitshormoon’ is. Mannen die met anti-testosteron worden behandeld verliezen vaak levenslust en seksuele energie. Ik probeer na zo’n behandeling hun kwaliteit van leven op te krikken.”

Hoe doet u dat?
“Als de kanker is behandeld en verondersteld genezen, vul ik het testosterontekort aan dat is ontstaan gedurende of al vooraf aan de behandeling. Hiermee hoop ik de vitaliteit te vergroten en zo het leven te verlengen. De energie kan zich weer volop gaan richten op het leven zelf. Een grote vooruitgang vergeleken met vroeger, toen men dacht dat er na diagnosestelling nooit meer testosteron zou mogen worden toegediend.”

Hoe reageren mannen mentaal op prostaatkanker?
“Voor prostaatkanker is men vooral bang, verder wekt alles wat met de seksualiteit te maken heeft gemakkelijk schaamtegevoel op. Seksuele problemen slaan vaak direct op de identiteit van de man terug. Ik zie het als mijn missie om dat een beetje te relativeren, zodat men ook wat makkelijker hulp gaat zoeken. Problemen gaan meestal niet vanzelf voorbij en hoe eerder erbij hoe beter. De kliniek ligt trouwens in een bosrijke omgeving die men betrekkelijk anoniem kan bezoeken, wat op zichzelf al helpt om gemakkelijker over de schaamte heen te komen”.

www.dbmgz.nl

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”3049|medium” max_width=”” style_type=”” blur=”” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” lightbox_image_id=”” alt=”” link=”www.dbmgz.nl” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2020/11/dr.-L.J.-de-Boer-246×300.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.